Dagens foto

Taget ved Hornbæk Engsø den 27. April 2021

På grund af andre gøremål kom jeg i dag senere til Hornbæk Engsø end normalt, hvilket bevirkede, at jeg ikke så morgentrækket med ænder og gæs. Fiskehejren var til gengæld meget aktiv, da den fiskede flere steder i søen.

Af naturlige årsager, kan jeg ikke vise alle billeder fra mine ture. På en typisk dag ved f.eks. Hornbæk Enge, kan der nemt suse flere hundrede billeder ind på kortet. En del af dem finder dog ret hurtigt vej til skraldespanden, efter de er blevet gennemgået på computeren. Af dem, der findes egnet til brug, dem viser jeg nogle af på denne side. Lad det være sagt med det samme: Jeg er fascineret af fugle, der fanger fisk! Det er betagende, at iagttage disse fugle, når de fisker. Kan stå i timevis og følge f.eks. fiskehejren, når den med sit dolkeformet næb hugger til. Og der er næsten bid hver gang.

Fiskehejren

Når fiskehejren er på fiskefangst, bevæger den sig snigende frem i det lave vand og luer tålmodigt efter fisk. Derefter hugger den til med sit dolkformede næb, når den får øje på et bytte. Og der er bid næsten hver gang.

Galleri med

Dagens foto 27. April 2021

Spætte-dagbog i billeder

Som overskriften siger, så er det her en dagbog om Stor flagspætte fortalt med billeder. Hvorfor jeg har lavet denne billede-dagbog, det skyldes at jeg har fulgt dette spættepar fra slutningen af april frem til nu. De har fundet et træ, hvor de vil opfostre deres unger. Den opfostring af afkommet, vil jeg meget gerne følge på nært hold. Derfor har jeg fundet nogle rimelig gode skjulesteder rundt om træet. Et sted passer til lysforholdene om morgen, et andet passer til lysforholdene om eftermiddagen. Disse skjulesteder blev fundet mens spætterne skiftevis rugede på æggene, det forstyrrede ikke parrets rugning.

Jeg er stort set i skoven hver dag for at følge parrets opfostring af deres afkom. Der var jo ikke meget aktivitet under udrugningen af æggene, men det skal jeg love for, er blevet helt anderledes nu hvor æggene er udklækket. Nu er der fuld aktivitet ved indgangshullet i et væk. Både spættemor og spættefar flyver i fast pendulfart mellem indgangshullet og skoven. Der skal nemlig findes mange lækkerier til de forslugne unger. Det er denne aktivitet, jeg gerne vil vise i form af billeder. Både når de lander på træet med næbbene fulde med godbider, og når de fodre deres afkom på kanten af indgangshullet med disse lækkerier.

I nedenstående er der link til hele forløbet. Billedet i nedenstående, har link til et portfolio med dette spættepar. Linket under billedet og teksten, leder frem til den såkaldte billede-dagbog.

Billeder fra reden; 26. Maj 2023

Sad ved den nye position, hvor der er…

…bedre overblik til indgangshullet. For det er afgørende, at kunne spotte dem i selve indgangshullet, så jeg var klar til at trykke på udløserknappen, når spætten kom ud…

Stor flagspætte

Flagspættens krop er som skabt til at klatre rundt på en lodret træstamme og lede efter insekter. Det kan du f.eks. se på dens fødder. Tæerne vender ikke tre fremad og en bagud som hos almindelige fugle. Hos spætten vender to tæer bagud – og to tæer fremad, så den rigtigt kan holde sig fast.