OlandFoto

Share

Spidsanden

tilhører gruppen, Andefugle/Svømmeænder. Med sin lange og slanke krop, den lange hale og de smukke pyntefjer på hannens ryg er spidsanden måske den mest elegante af svømmeænderne. Den er slankere og mere spids end de øvrige svømmeænder – heraf fuglens danske navn.

Kendetegn:

På størrelse med gråand, men slankere med lang, tynd hals. Hannen er umiskendelig med sit chokoladebrune hoved og de lange, tynde halefjer. Hunnen ligner hunnen af gråand, men har slankere krop og længere, mere lys hals. Desuden gråt næb og mere finmønstret, nærmest skællet over- og underside. Flugtsilhuetten er unik blandt andefugle i Europa. Aflang, slank krop med meget tynd hals og rundt hoved. Næb, hoved og hals kan sammenlignes med en mini silhuet af hele fuglen. Den spidse hale ses ikke på andre ænder, og specielt hannen i pragtdragt er umiskendelig med sine 10 cm lange, forlængede halefjer. Flugten er hurtig og retlinet på lange, forholdsvis slanke vinger. Hannens vingespejl changerer fra mørkegrønt til kobberbrunt og er indrammet af en bred, hvid bagkant og nougatfarvet overkant. Hunnens vingespejl er brunt med bred, hvid bagkant og smallere, lys overkant.

  • Hvor ses arten: Sjælden ynglefugl i Danmark. Yngler langs kysterne ved sjappede strandenge og brakvandslaguner, samt åbne moseområder med våde enge. De få danske ynglepar ses primært i nord- og vestjyske, samt i den sydlige og sydøstlige del af landet.

  • Træk: Den danske bestand bliver i sensommeren og i løbet af efteråret suppleret med et stort antal finske og russiske trækgæster. Maksimum nås i oktober, hvorefter fuglene sætter kursen mod overvintringsområderne i Sydvesteuropa og Nordafrika.

  • Udbredelse: I træktiden forekommer spidsanden spredt over det meste af landet og med meget store, op til tusindtallige flokke i de vest- og nordjyske fjorde samt i Vadehavet.

På Øerne er den mere fåtallig, med Dybsø Fjord og Ulvshale-Nyord som et par af de større rastepladser. Trækket gennem landet indledes allerede i august, og antallet af fugle kulminerer herhjemme i september og oktober. I november er arten fåtallig, og større flokke ses først igen med forårstrækket i marts-april.

Biotop, kuld og levealder:

Spidsanden yngler næsten udelukkende på større strandenge ved hav- og fjordkyster samt på småøer og holme. Uden for yngletiden opholder den sig navnlig i lavvandede fjorde. Som andre svømmeænder søger spidsanden føde ved at snadre med næbbet i vandskorpen eller så langt ned, som den kan nå med halsen. Den er ret sky og forsigtig og går ved forstyrrelse som regel tidligere på vingerne end andre ænder.

Spidsanden har en længde mellem 51 til 62 cm (dertil hannens halespids ca. 10 cm), har et vingefang mellem 79 til 87 cm. Arten får årligt 1 kuld, lægger mellem 7 til 9 æg, og har en rugetid mellem 22 til 24 dage. Levealder: Op til 20 år.