Spurvefugle2023-06-21T08:11:28+02:00

Fugle

Spurvefugle

Over halvdelen af alle verdens omkring 10.000 fuglearter er spurvefugle, og denne store fugleorden er derfor repræsenteret med et utal af forskellige former, der viser tilpasninger til vidt forskellige levevis. Langt de fleste spurvefugle verden over er små, kraftige og buttede spurvefugle med kort, tykt, konisk næb til knusning af frø. Spurvene er nært beslægtede med vævere og finker. Bygger voluminøse, lukkede reder af strå, både frit hængende i tætte kolonier og i hulrum.

Som en fælleskarakter afviger spurvefuglene fra andre fugle, som de ellers ligner – gøge, skrigefugle og spætter – ved at de har tre tæer rettet fremad og den fjerde, kraftige tå rettet bagud, så foden er velegnet til at gribe om grene (gribefod eller siddefod). Bagtåen kan bevæges uafhængigt af de tre fremadrettede tæer, og svømmehud forekommer ikke hos spurvefugle.

I nedenstående blogindlæg vises tre forskellige indlæg fra underfamilien Fugle/Spurvefugle/Mejser (Topmejsen), og fra underfamilien, Spætmejse (hvor det er Spætmejsen) og den sidste underfamilie, er Finker, hvor det drejer sig om Dompappen. Der er naturligvis mange andre underfamilier under Spurvefugle, som f.eks. udover de allerede nævnte underfamilier, kan nævnes; Drosselfugle, Fluesnappere, Fuglekonger, Halemejser, Jernspurv, Kragefugle Lærker, Sangere, Tornskader, Svaler og mange andre arter.

Desuden har de fleste spurvefugle et veludviklet arrangement af muskler omkring stemmeorganet, hvilket gør dem til fine sangere med et rigt varieret repertoire. De er som regel fremragende rede byggere, og de overgår alle andre fugle i den henseende. Nogle spurvefuglereder er sande mesterværker, som f.eks. hos pungmejsen, hvor det er hannen der ihærdigt fletter sin fine rede. Der benyttes plantefibre og frøuld til først at bygge en gynge i nogle hængende birkekviste. Derefter udformer den selve kurven, og nu mangler kun det lange indgangsrør, hvorefter den kritiske fase indtræffer. Den skal nemlig fremvise sit kunstværk for en hun, som skal godkende det. Hvis hunnen godtager reden bygger hannen også røret og forer reden, hvis ikke den godkendes, må han begynde et helt andet sted.

Der er stor variation i næbbets udformning hos spurvefuglene, og man kan ofte på næbbets bygning aflæse, hvad den pågældende fugl lever af. Fra tynde, spidse næb hos arter, der plukker mindre insekter af vegetation, over flade og brede typer hos arter, der snapper insekter i luften, til et kraftigt, kegleformet næb hos de fugle, der især lever af hårde plantefrø.

Tidligere Dagens foto

Se Dagens foto 15. Marts 2023

Med billeder af blandt andet Lille skallesluger, hvinand, pibeand med mere…

Der var lovet solskin i dag, og det har været længe siden, at jeg sidst har besøgt Hornbæk Engsø. Så derfor var det oplagt, at tage et smut ned i engene, måske var der stadig skalleslugere…

Se Dagens foto, 11. Februar 2023

Billederne fra Dagens foto, 11. Februar 2023, er udelukkende med skægmejsen

De altid farverige og aktive skægmejser, var i dag også i fuld aktivitet i rørskoven ved Hornbæk Engsø. Der er efterhånden en pæn lille flok…

Data om mange af de fugle, som jeg har taget billede af…

Blandt andet er der data om de svømmeænder, der gæster Danmark i årets løb. Der er også data om f.eks. Fiskehejren, Skarven, Lille- og Stor skallesluger, Toppet lappedykker med flere…

Go to Top