Hvor er fuglene2023-11-24T14:34:05+01:00

Hvor er fuglene?

Har man en have med foderbræt og fuglebad, er det et af de bedste steder at begynde at kigge på fugle. Ellers er steder med vand, gerne en sø eller mose, sikre fuglesteder året rundt. I skoven er det den blandede løvskov med et miks af døde træer på bunden, sumpede partier, krat, buske og større træer, der tiltrækker allerflest arter. Ved kyster og fjorde er det steder med rørsump og våd eng.

Mange steder i landet kan man på blot en lille times vandretur gå fra bymæssig bebyggelse gennem agerland, langs søer og moser, og gennem skov for til sidst at nå ud til en af vores mere end 7000 km lange smukke kyststrækninger.

Alle steder er der, naturligvis afhængigt af årstiden, mange forskellige oplevelser og arter at studere. Et eksempel er spætmejsen, som foretrækker ældre løvskov, parker samt parklignende haver og træffes derfor hyppigst på Øerne og i Østjylland. Her kan oplysningerne i indlæggene om fuglens forekomst være til stor hjælp.

Hornbæk Engsø – den vestlige del

Hornbæk Engsø, der ligger nord for Gudenåen strækker sig til begge sider af motorvejen. Ved den vestlige del af søen, er det sted, hvor jeg befinder mig for det meste, når jeg fotografere fuglelivet. Den østlige del af søen, har også et fantastisk fugleliv, men jeg syntes bedre om den vestlige del af søen på grund af, at der er mange flere svømmeænder i dette område. Det samme gør sig gældende med gæssene samt vadefuglene. Ligeledes er der også udsynet til vandoverfladen, som er betydelige bedre i den vestlige del, da sivene ikke er så generende for en fritidsfotograf, som de er i den østlige del. Her er sivene betydelige højere. Men, det skal dog nævnes, at hvis man går efter den smukke skægmejse, er den del af søen tæt ved motorvejsbroen absolut at foretrække. Ikke fordi, at de ikke ses i den vestlige del af søen – for det gør de – men den østlige del er altså det bedste sted.

I nedenstående tre indlæg med Fiskehejren, Dobbeltbekkasin og Krikanden, er billederne taget i den vestlige del af søen. Faktisk er billedet med Fiskehejren taget, hvor søen ender. Der stod den lurende efter et bytte – og det fik den! En kæmpestor brasen, som den måtte slippe, da den ikke kunne magte den. Tyve minutter efter dette billedet blev taget, fangede den atter den samme brasen. Måske den skulle flyve til Louis Nielsen 😁

Lille Vildmose

Der findes jo naturligvis andre gode steder, hvor både fuglelivet og dyrelivet er helt i top. Lille Vildmose i Nordjylland, er netop et sådant sted. Et helt fantastisk sted, som jeg også med mellemrum besøger. Kan varmt anbefale dette sted. Nedenstående to foto linker til to forskellige Dagens foto fra Lille Vildmose. Det sidste billede med Sorthalset lappedykker, er taget ved fugletårnet ved Birkesø, Lille Vildmose. Der fik jeg også foto med skestorken. Tranerne er knipset på Grønvej. Haren er fanget på stien ind til fugletårnet tidligt om morgen.

Lille Vildmose 19. April 2019

Stod egentlig klar med mit fotoudstyr ved Lystbådehavnen i Randers,

da min søn ringede. Han ville gerne op i Lille Vildmose. Det besluttede jeg mig for, og pakkede sammen, og kørte tilbage til Spentrup. Ankom til Lille Vildmose en times tid efter solopgang…

Råbuk, seksender; Toftesøvej, Lille Vildmose

Sorthalset lappedykker; Birkesø, Lille Vildmose

9. Juli 2019, Birkesø, Lille Vildmose

Besluttede mig for, at det meste af dagen i dag skulle tilbringes i Lille Vildmose.

Ankom ved solopgang, og kørte direkte til parkeringspladsen ved Lille Vildmose Centret. Gik derfra ned til fugletårnet ved Birkesø. Stillede mit udstyr op, og ventede på fuglene kom…

Spætte-dagbog i billeder

Som overskriften siger, så er det her en dagbog om Stor flagspætte fortalt med billeder. Hvorfor jeg har lavet denne billede-dagbog, det skyldes at jeg har fulgt dette spættepar i Allestrupgaard Skov fra slutningen af april frem til nu. De har fundet et træ, hvor de vil opfostre deres unger. Den opfostring af afkommet, vil jeg meget gerne følge på nært hold. Derfor har jeg fundet nogle rimelig gode skjulesteder rundt om træet. Et sted passer til lysforholdene om morgen, et andet passer til lysforholdene om eftermiddagen. Disse skjulesteder blev fundet mens spætterne skiftevis rugede på æggene, det forstyrrede ikke parrets rugning.

Jeg er stort set i skoven hver dag for at følge parrets opfostring af deres afkom. Der var jo ikke meget aktivitet under udrugningen af æggene, men det skal jeg love for, er blevet helt anderledes nu hvor æggene er udklækket. Nu er der fuld aktivitet ved indgangshullet i et væk. Både spættemor og spættefar flyver i fast pendulfart mellem indgangshullet og skoven. Der skal nemlig findes mange lækkerier til de forslugne unger. Det er denne aktivitet, jeg gerne vil vise i form af billeder. Både når de lander på træet med næbbene fulde med godbider, og når de fodre deres afkom på kanten af indgangshullet med disse lækkerier.

I nedenstående er der link til hele forløbet. Billedet i nedenstående, har link til et portfolio med dette spættepar. Linket under billedet og teksten, leder frem til den såkaldte billede-dagbog.

Allestrupgaard Skov

Som skrevet i ovenstående, har jeg fulgt…

…et spættepar i deres forsøg på familie forøgelse. Har fulgt dem siden slutningen af april, hvor jeg næsten dagligt aflagde besøg hos parret. Det er der blevet mange billeder ud af, og mange af dem kan ses…

Fru Spætte fodre sit afkom; Allestrupgaard Skov

Stor flagspætte

Alle kender dens trommen på træerne, når man bevæger sig rundt i skoven om foråret. Den noget sky flagspætte lever sit liv i skoven, hvor den lever af bl.a. insekter…

Go to Top