OlandFoto

Share

Rødhalsen

tilhører gruppen, Fugle/Spurvefugle/Drosselfugle/Rødhals. Denne lille drosselfugl, som også går under det folkelige navn rødkælk, er altid velkommen i vore haver. Alle kender den, og med sit smukke rustrøde bryst og de store, mørke, sørgmodige øjne er den tillidsfulde fugl ikke til at tage fejl af.

Kendetegn:

Umiskendelig, brungrå småfugl med store, sorte, sørgmodige øjne og stor, orangerød hagesmæk fra pande til bug. “Puster” i koldt vejr fjerene og virker tyk og duknakket. Under fouragering, som oftest foregår på jorden, er den derimod mere slank og aktiv med hurtigløb på lange ben med kniks og halevip.

Adult, har gråbrun overside og orangerød front fra pande til bryst. Halssider grå. Bug gråhvid, flanker brunlige. Ben og fødder er sorte. Juvenil, ses sjældent, men har gråbrun overside og grålig bug. Hoved og bryst er kraftigt plettet i gulbrunt. Kaldet er et klart, tikkende tekk-tekk-tekk. Sangen er række høje og fine, meget melodiske toner. Den minder om lyden fra en fugtig korkprop, der gnides mod en flaske.

  • Hvor ses arten: I Danmark er den en meget almindelig ynglefugl og en meget almindelig trækgæst. Ynglebestanden anslås til ca. 300.000 par, hvilket gør rødhalsen til en af vore talrigeste fugle. Rødhalsen forekommer i alle slags skove, men foretrækker dog løv- og blandskov, hvor der er rigeligt med kraftvækst.

  • Træk: Hovedparten af de danske ynglefugle menes at være trækfugle med overvintringsområde mod sydvest til Portugal og Nordafrika. Det er primært norske rødhalse, som overvintre i Danmark. Forårstrækket indtræffer i april-maj.

  • Udbredelse: Rødhalsen er udbredt over hele Europa, fra Middelhavsområdet til det nordligste Skandinavien, og fra Storbritannien, som huser meget store bestande, til Rusland.

Den overvintrer i Vest- og Sydvesteuropa samt Nordafrika og i milde vintre også i Danmark. Det røde bryst spiller en vigtig rolle som signal i forbindelse med forsvaret af territoriet. Hvis en fremmed fugl bliver for nærgående, flyver stedets ejer straks hen imod den, stikker næbbet i vejret og demonstrerer det røde bryst. Samtidig pustes fjerdragten op, så fuglen ser større ud end ellers.

Biotop, kuld og levealder:

Arten søger mest føde i lav vegetation og direkte på jorden, hvor den finder insekter og andre smådyr. Den synger året rundt, og begge køn opretholder territorier om vinteren, hvilket er en sjældenhed blandt europæiske spurvefugle.

Arten har en længde mellem 12,5 til 14 cm. Får 2 kuld årligt, hvor der udruges mellem 5 til 6 æg. Rugetid mellem 13 til 15 dage. Levealder op til 10 år.