OlandFoto

Share

Rødben

tilhører gruppen, Mågevadefugle/Sneppefugle. Slanke og elegante vadere med mellemlangt til langt næb og ditto ben. Klirer er sky og vagtsomme. Under fouragering har de ikke let rullende løb som ryler, men et mere komisk, stolpeagtigt løb. I flugten anes et falkeagtigt jizz med forholdsvis lange og slanke, spidse vinger med “knækket” hånd.

Kendetegn:

Den almindeligste klire i Danmark. En mellemstor, gråbrun og spættet klire med mellemlangt, sort næb, rødt på den inderste tredjedel og med lysende, lange, blodrøde ben. Har en meget livlig og lettere kolerisk adfærd, specielt på ynglepladsen, hvor den ofte letter på lang afstand, viser de brede, hvide vingebagkanter og højlydt skældende flyver frem og tilbage. Lander i særegen, englevingeagtig stil med sitrende vinger højt løftet og samlet over ryggen. Flugtkaldet er et hurtigt, kort og kraftigt, to- til fire-leddet, men hyppigst tre-leddet “djy-djy-hyy” med tryk på første led. Synger med to forskellige stemmer, en lang, monoton, et-leddet form “djyp-djyp-djyp”, og en smukkere, flerleddet trille, som høres i sangflugt over territoriet. Adult, yngledragt: April-juli. Gråbrun/sortspættet overside, hvid øjenbrynsstribe foran øjet og markant, hvid øjering. Iøjnefaldende rødt næb og ben. Længdestribet hals og bryst, bug og flanker stribet-plettet. Vinterdragt: August-marts. Oversiden falmer til ensartet, nusset gråbrun med samme tone på svagt stribet hoved, hals og bryst. Flanker plettede, bug hvidlig. Juvenil: Overside kraftigt skællet grundet gyldenbeige fjerrande, kraftigt længdestribet hals og bryst med plettede flanker. Inderste del af næbbet samt ben orangegule.

  • Hvor ses arten: Almindelig ynglefugl i Danmark, fortrinsvis ved kysterne, hvor fuglen træffes på strandenge og omkring strandsøer. Forekommer også i indlandet på enge, langs åer, søer og moser. Uden for yngletiden er arten den almindeligste klire langs vores kyster.

  • Træk: Meget almindelig trækfugl. Danske fugle ankommer til yngleområderne i marts-april, mens skandinaviske trækgæster passerer landet frem til medio maj. Allerede i primo juli trækker danske adulte mod syd, og i august er den danske bestand ude af landet på vej mod vinterkvartererne i Sydvesteuropa og Nordvestafrika.

  • Udbredelse: Arten er udbredt over størstedelen af Europa, dog meget spredt i Sydeuropa, hvor den overvejende forekommer ved kysten, og langt talrigere nordpå, hvor den også er almindelig inde i landet.

Skandinaviske fugle raster helt frem til oktober, primært i Vadehavet, inden turen går til Vestafrika. Fugle af den mørkere, islandske race overvintrer i Nordvesteuropa og ses i Danmark fra august til april, flest ved Vadehavet og den jyske vestkyst, hvor nogle få tusinde overvintrer.

Biotop, kuld og levealder:

Rødben yngler især på strandenge, men også mange steder på fugtige, kreaturgræssede enge ved søer og moser inde i landet. Ynglebestanden vurderes til 10.000-15.000 par, heraf op imod halvdelen i Vadehavsområdet. Uden for yngletiden træffes arten i større eller mindre flokke ved de fleste kyster. Den søger navnlig føde på mudrede, fladvandede områder og på vadeflader ud for kysten, hvor den tager krebsdyr, snegle og børsteorm.

Den har en længde på mellem 24 til 27 cm. Arten får 1 årligt kuld, lægger 4 til 6 æg, og har en rugetid mellem 23 til 26 dage. Levealder: Op til 10 år.