OlandFoto

Share

Tinksmed

tilhører gruppen, Mågevadefugle/Sneppefugle. Er med sine lange ben, sit lange næb og sine graciøse bevægelser en typisk klire. Dragten er generelt gråbrun på oversiden og hvid på undersiden med mørke striber på hoved, hals og bryst.

Kendetegn:

Kommer man til en smuk og idyllisk, jysk hedesø i maj-juni, kan man være heldig pludselig at høre en skarp og gennemtrængende vadefuglestemme midt i det ellers tyste terræn. Får man så øje på en spinkel klire, der flyver ængsteligt over terrænet, er det meget sandsynligt, at man står på en af tinksmedens få danske ynglepladser. Tinksmeden er en meget slank og elegant vadefugl, der minder om svalekliren, men hvis overside er mere brunlig (ikke sort) og med tydeligere og større, lyse pletter. Arten er endvidere noget mindre og slankere end andre af de almindelige Tringa-vadefugle – rødben, hvidklire og sortklire. Adult, yngledragt: April-juli. Lyst gråbrun overside krydret med store, sorte og hvide pletter i grovere korn end hos svaleklire. Forryg, hals, hoved og øverste del af brystet fint længdestribet i gråbrunt med diffus overgang til plettede brystsider og flanker. Lys øjenbrynsstribe, mest markant hos juvenile, og grønne til grøngule ben. Vinterdragt: August-marts. Som en falmet yngledragt med smalle, lyse fjerrande på oversidens ryg og dækfjer og mudret brunlig hals og bryst. Juvenil: Ligner adult, men skelnes på sine friske, uslidte dragt med hvide hak på dækfjer.

  • Hvor ses arten: Fåtallig ynglefugl i Danmark. Yngler kun på ganske få jyske lokaliteter, flest i Thy. Knyttet til moser og mindre søer på heder eller i klitter. Ret almindelig på træk ved lavvandede, mudrede kystlaguner og søer. Flest i den østlige del af landet.

  • Træk: Fugle på vej nord- og østover trækker gennem landet i april og maj med kulmination medio maj. Adulte på efterårstræk ses fra juli, ungfuglene indfinder sig i august-september på vej til vinterkvartererne i tropisk Afrika.

  • Udbredelse: Yngler fåtalligt i Skotland og det nordlige Tyskland samt fra Baltikum og østover i et bredt bælte gennem Rusland til Stillehavet.

Arten har en nordlig udbredelse i Europa, hvor den yngler fra Danmark i sydvest og videre mod nord og øst gennem Skandinavien, Finland, Baltikum og Rusland, helt til det østlige Sibirien. Både Sverige og Finland huser meget store ynglebestande, henholdsvis 50.000 til 200.000 par og 250.000 par.

Biotop, kuld og levealder:

Arten yngler i tørve- og hedemoser, ofte i skovrigt terræn. Uden for yngletiden optræder tinksmeden ved søer og moser samt ved lavvandede, mudrede kyster spredt over hele landet, hvor den typisk ses enkeltvis eller i småflokke, i sjældne tilfælde dog op til hundrede fugle eller flere sammen. Tinksmeden er oftest særdeles vagtsom og sky, og mindre flokke flyver op ved mindste forstyrrelse. Enlige fugle er dog ofte mere tillidsfulde.

Den fouragerer med yndefulde bevægelser i lavt vand eller på mudderflader, hvor den snapper insekter og andre smådyr fra overfladen.

Tinksmeden, har en længde mellem 18 til 21 cm. Arten får årligt 1 kuld, lægger mellem 4 til 6 æg, og har en rugetid mellem 20 til 23 dage. Levealder: Op til 10 år.